Artı Makale
World Wide Web nedir Nasıl çalışır Kim bulmuştur
Anasayfa » Blog » İnternet » World Wide Web nedir? Nasıl çalışır? Kim bulmuştur?

World Wide Web nedir? Nasıl çalışır? Kim bulmuştur?

World Wide Web nedir? 1989 yılında İngiliz bilim adamı Tim Berners-Lee tarafından bulunmuştur ve internet kavramı ile sıkça karıştırılan bir teknolojidir. World Wide Web ne demek? Ne anlama gelir? soruları yanında hakkında kısa web hakkında bilgileri bu yazımızda okuyabilirsiniz.

World wide web nedir?

World Wide Web nedir? Belgeler ve diğer web kaynaklarının  URL’ ler (Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyicileri) tarafından tanımlandığı, köprü metin bağlantılarıyla birbirine bağlandığı ve internet üzerinden erişilebileceği bir bilgi alanıdır.

World wide web dünyanın en büyük kütüphanesidir. World Wide Web, köprü ve URI’lerle bağlantılı, global bir içerik koleksiyonu kaynağıdır.

World wide web nerede kim tarafından bulundu

Hemen cevap verlim; CERN de Tim Berners-Lee tarafından bulundu. Biraz daha ayrıntı vererek webin tarihçesine kısaca göz atalım ve nasıl çalıştığı hakkında bilgi verelim.

1980 lerde İngiliz bilim adamı Tim Berners-Lee CERN de çalıştığı süreçte birbiri ile okunabilir metinler içerisine gömülü linkler aracılığı ile mouse yardımıyla gezinilebilen “köprülü bir bilgi sistemi” fikrini hayal etmeye başladı. Word wide web in kökeni buraya dayanır.

Tim Berners-Lee’nin köprülü bir bilgi sistemi fikri, 1980’lerin ikinci yarısında mümkün oldu. Berners-Lee, Mart 1989’da, “web” terimini kullanan ve 1980’de inşa ettiği bir veritabanı ve yazılım projesi olan INQUIRE’ye atıfta bulunan ve “Mesh” olarak adlandırılan bir sistem için CERN yönetimine bir öneri yayınladı.

İngiliz bilim adamı Tim Berners-Lee, 1989’da World Wide Web’ i keşfetti. 1990’da İsviçre’deki CERN’de çalışırken ilk web tarayıcısı olan bilgisayar programını yazdı.

CERN, 30 Nisan 1993 tarihinde, World Wide Web’ in bedel talep edilmeden herkese ücretsiz olacağını duyurdu.

Berners-Lee bu süreçte üç temel teknoloji geliştirdi;

  • Universal Document Identifier (UDI), Uniform Resource Identifier (URI), Uniform Resource Locator (URL) gibi temel tanımlayıcılar,
  • Hyper Text Markup Language (HTML),
  • Hypertext Transfer Protocol (HTTP)

World wide web nasıl çalışır?

Web gezintileri modern insanın günlük yaşamının bir parçası haline geldi. Aradığımız bilgileri milyonlarca web sitesi sayfalarında bulabiliyoruz. Masaüstü bilgisayarlar yada mobil cihazlar üzerinde bulunan web tarayıcısı isimli programlar her gün web gezintilerimizde kullandığımız araçlardır.

Tarayıcımıza bir adres yazmak yada bir arama motoru sonuç sayfasındaki linklerden birine tıklamamız ile başlayan gezintimizin arka planında olanları kısaca sıralarsak;

  • Adres Girişi : Kullanıcı tarafından bir linke tıklanması yada adres çubuğuna bir web adresi (URL) girilmesi. Örneğin: http://www.google.com.tr
  • DNS Çözümlemesi : Tarayıcının istenilen adresin Ip çözümlemesini DNS kullanarak yapması. Alan adı yani domaine karşılık gelen Ip adresinin öğrenilmesi.
  • Tarayıcının Http Talebi : Tarayıcı tarafından belirlenen Ip adresinde bulunan web sunucusuna HTTP mesajı gönderilir. Örneğin: GET /home.html HTTP/1.1 Host: www.example.org
  • Sunucunun Http Cevabı : TCP 80 portu üzerinden http isteklerini dinleyen web sunucusu tarayıcıya bir cavap gönderir. Örneğin : HTTP/1.0 200 OK Content-Type: text/html; charset=UTF-8 ve mesajın devamında istenilen sayfanın HMTL içeriğini gönderir.
  • Tarayıcı Tarafından Sunum : Web tarayıcısı gelen HTML, CSS, JavaScript gibi sayfa kaynağında bulunan kodları yorumlayarak sayfa içeriğini kullanıcıya bu kodlarda belirtilen düzende sunar.

World wide web ve internet

İnternet ve World Wide Web terimleri genellikle çok fazla ayrım yapılmaksızın kullanılmaktadır. Ancak, ikisi aynı şey değildir. İnternet, birbirine bağlı bilgisayar ağlarının küresel bir sistemidir.

Buna karşılık, World Wide Web, köprü ve URI’lerle bağlantılı, global bir içerik koleksiyonu kaynağıdır. Web kaynaklarına genellikle birçok internet iletişim protokollerinden olan HTTP veya FTP kullanılarak erişilir.

World Wide Web, Bilgi Çağının gelişiminde merkezi olmuştur ve milyarlarca insanın internette etkileşim kurmak için kullandığı birincil araçtır.

Web sayfaları, öncelikle Köprü Metni Biçimlendirme Dili – Üst Metin İşaretleme Dili (HTML) ile biçimlendirilmiş ve açıklanmış metin belgeleridir.

Biçimlendirilen metine ek olarak, web sayfaları video, ses ve web tarayıcıları tarafından gösterilebilen multimedya bileşenlerini içerebilir. Köprüler (link) kullanıcıların web sayfaları arasında gezinmelerini sağlar.

Web siteleri tamamen yayıncı tarafından oluşturulan içeriğe sahip olabileceği gibi kullanıcılar tarafından da içerik eklenerek etkileşimli hale getirilebilir.

Web siteleri birçok farklı amaç için yayınlanır. Bilgilendirme, ticari gibi web sitesi türleri mevcuttur. Web siteleri statik veya dinamik web sayfaları ile oluşturulabilir.

Dünyanın ilk web sitesine http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html adresinden erişebilirsiniz. Site özellikle web sitesi kurmak isteyen kişilere temelde sayfaların nasıl ilişkilendirildiği konusunda fikir verebilir.

Webde paylaşılan bilgi internet üzerinde her yerden ulaşılabilir durumdadır. Bilgi kadar ticaretin, paranın, reklamların özellikle çevrimiçi davranışsal reklamcılık mecrasıdır. Her gün eklenen yeni web siteleri sayesinde durmadan büyümeye devam etmektedir.

Artı Makale

Vakit buldukça ilgili olduğu konularda kısa yazılar hazırlıyor.

Yorum ekle

Takip et

Sosyal medyada Artı Makale ile bağlantı kurmaktan çekinmeyin. Hayat paylaştıkça güzel.