Mobil teknolojide yaşanan gelişmeler insanların hayatına büyük kolaylıklar getirmeye ve alışkanlıkları değiştirmeye devam ediyor. Günümüzde dünyada birçok ülkede insanlar bir akıllı telefon sahibi. Türkiye de mobil teknolojideki bu hızlı gelişmeden nasibini almış ülkelerden.
Ülkemizde şimdiden kullanılan akıllı telefon sayısı masaüstü bilgisayarların sayısını geride bırakmış durumda. Eskiden bilgi arama, alışveriş gibi işlerini yoğun olarak masaüstü bilgisayarlardan yapan insanlar artık akıllı telefonlarını daha fazla kullanıyor. Mobil uygulamaların sağladığı pratik kullanım mobil cihazlara olan bağlılığı artırmaya devam ediyor.
Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak, çevrimiçi varlığın önemli bir parçası haline geldi.
Mobil cihaz, elde taşınabilir herhangi bir bilgisayar veya akıllı telefon için genel bir terimdir. Tabletler, e-okuyucular, akıllı telefonlar, PDA ‘lar ve akıllı özelliklere sahip taşınabilir müzik çalarların tümü mobil cihazlardır.
Mobil cihazlar hayatımıza Mobil cihazların hayatımıza girmesiyle beri masaüstü bilgisayarlardan giren kullanıcıların yerini artık telefon ve tabletlerden giren kullanıcılar alıyor.
Web sitelerine mobil cihazlarda düzgün dijital dünyada çevrimiçi varlığın önemi büyük bir ivmeyle artmaya devam ediyor.
Dolasıyla internete . Özellikle mobil reklam pazarında Google ve Facebook’un yükselen pazar payının artması ve kullanıcıların aradıklarını kolayca bulabilmesiyle, ulaşıldıklarından emin olmak isteyen firmalar, kendi web sitelerini mobilden de tıklanabilir hale getirmelidir.
Mevcut ve potansiyel müşterileriniz markanızı/işletmenizi birden fazla cihazda arayabilir ve her seferinde iyi bir dijital deneyim yaşamak isterler, bu yüzden mobil uyumlu bir kullanıcı deneyimiyle karşılaşmadıklarında hemen başka bir markaya yönelebilirler. Böyle bir durumda işletmeniz günümüz teknolojisinde rakiplerinin gerisinde kalabilir, rekabetçi pazarda payını başkalarına devretmek durumunda kalabilir.
Web sitenizi henüz mobil uyumlu yapmadıysanız sizlere tavsiyemiz bunu en yakın zamanda yapmanızdır çünkü sitenizi ziyaret eden kullanıcıların büyük bir çoğunluğu çok yüksek bir ihtimalle mobil cihaz kullanmaktadır. Unutmayın, mobil veri ve içerikler işiniz için büyük önem taşır ve bu önemini korumaya yükselerek devam edecektir.
Peki siz web sitenizin tasarımının mobil uyumlu olup olmadığını bilmiyorsanız hemen Mobil Uyumluluk Testi’ne tıklayın ve web sitenizi test edin! Eğer web siteniz mobil uyumlu değil ve mobil sitenizi nasıl oluşturacağınızı bilmiyorsanız bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Google, arama sonuçlarında bu gibi web sitelerinin konumunu düşürecek algoritmayı kullanarak mobil uyumlu web siteleri oluşturmayan geliştiricileri cezalandırma kararı aldı. Bu makalede, kullanıcıları için çok önemli olabileceği için bu gerçeği açıklamaya çalışacağım. Web siteniz mobil uyumlu mu kontrol edin
Google, 21 Nisan’dan itibaren mobil arama sonuçlarında bir mobil mesajlaşma unsurunun önem derecesini artıracağını duyurdu. Tüm aramaların% 25’inden fazlası mobil cihazlardan geliyor, bu nedenle arama sonuçları üzerinde belirgin bir etkisi olabilir. Web siteniz mobil cihazlara uygun değilse, trafiğinizin bir kısmını, mobil cihazlar için doğru şekilde optimize edilmiş diğer web siteleri lehine kaybetmeyi umabilirsiniz (tabii ki bu değişiklik masaüstündeki arama sonuçlarını etkilemez).
Web sitenizin mobil cihazlarla uyumlu olup olmadığını nasıl kontrol edebilirsiniz?
Bu web sitesinde, web sitenizin mobil cihazlarla uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz; ancak lütfen yalnızca web sitenizin ön sayfasını kontrol etmek için yeterli olmadığını unutmayın; Emin olmak için tüm görüşleri de kontrol etmeniz gerekir (kategori, tek makale, sayfa vb.). Küçük web siteniz varsa – bir sorun değil, ancak 10000 alt sayfanız varsa, hantal olabilir.
Elle kontrol etmek istemiyorsanız lütfen web sitenizi Google Web Yöneticisi Araçları ile bağlayın ve soldaki “Arama trafiği” sekmesinde “mobil cihazlar desteği” ni bulabilirsiniz. Burada tam raporu kontrol edebilirsiniz ve mobil cihazlar desteğinde herhangi bir sorun olursa bildirimler alacaksınız. Burada herhangi bir sorun bulamazsanız rahatlamalısınız.
Web sitemin mobil sürümüne gerçekten ihtiyacım var mı?
Bence tek cevap – Evet! Testi tamamladıysanız ve negatifse, en kısa sürede mobil sürümünüzü hazırlamalısınız. Elbette, mobil cihazlardan çok az trafik taşıyorsanız bu işlemi biraz geciktirebilirsiniz (daha yüksek önceliğe sahip olabilirsiniz), ancak lütfen mobil cihazların ve trafiğin sürekli arttığının farkında olun.
İş yerinde birisi (masaüstünde) web sitenizi bulduğunuzda durumu hayal etmeye çalışın ancak ayrıntılarınızı yazmak ya da telefon numaranızı veya adresinizi unuttuğunuz için yeterli zaman bulamayın. İşten sonra şirketinizi tekrar aramayı deniyor (ancak bu sefer mobil cihazda) ve ne yazık ki bulamıyor! Sonuç olarak, müşteri ve iyi bir ünü kaybedeceksiniz sanırım.
Web Developer ipuçları
Duyarlı Web Tasarımı’nı (görünüm pencerelerine göre ayarlanmış web sitesi) veya mobil cihazlar için tamamen ayrı web sitesini kullanabileceğinizi lütfen unutmayın. Kanımca duyarlılık daha iyi, ancak seçim sonuçların arama sonuçları sıralamasını etkilemiyor.
CSS ve JS gibi öğeleri engelliyorsanız, sitenizdeki her şey mobil uyumlu olduğu halde siteniz Google testini geçemez. Bu nedenle, geçmek için Googlebot’un hem CSS hem de JS’yi taramasına izin vermelisiniz.
Web sitesini mobil cihaz dostu hale getirmenin ve arama sonuçlarına yansıyacağını belirtmenin zamanı yok. Google, mobil uyumlu olduğunu keşfettiğinde bir URL’de URL temelinde güncellenecektir.
Birçok web yöneticisi, javascript herhangi bir nedenle idam edildiğinde noscript kullanır. Google hala noscript görür, ancak javascript’i taradıklarında iptal eder. Web yöneticilerinin yerinde olmayan js’lerini (örneğin Google Analytics kodu) her zaman denetlemediği – bu nedenle Google bunu dikkate alır, ancak web yöneticileri Googlebot’un kendi web sitesinde javascript’i ve CSS’yi taramasına izin vermelidir.
Geniş ekranlı ekran, birden fazla içerik sütununa sahip bir site tasarımı alabilirken, küçük bir ekran aynı içeriği tek bir sütunda sunabilir ve metin ve bağlantılar okunacak ve o küçük ekranda kullanılacak şekilde boyutlandırılmış olabilir.
Sitelerimizin çeşitli cihaz ve ekran boyutları tarafından ziyaret edilmesinin değil, aynı müşterilerin sitemize farklı zamanlarda bu farklı cihazları kullanarak geri döndüğü bir dünyada yaşıyoruz. Bu, deneyimlerini en iyi şekilde desteklemek için, sitelerimiz belirli bir zamanda hangi cihazdan yararlanıyor olursa olsun iyi çalışması gerektiği anlamına gelir. Bir cihazda eriştikleri içeriğin, aradıkları bilginin tutarlılığını sağlamak için diğer cihazlara geri döndüklerinde bulunmaları gerekir.
Bir müşteri bilgi aramak için sitenizi ziyaret ettiğinde veya belirli bir özellik kullanıyorsa ve daha sonra farklı bir cihazda geri gelirse de aynı bilgiyi bulamazsa (belki de sitenin “mobil cihazlara özel” bir sürümüne dahil edilmemeye karar verdiğinizden) ), O zaman bu kişinin sitenizi terk edip işlerini başka yerlere götürmesi olasılığı yüksektir. Tüm cihazlar arasında bilgilerin tutarlı olmasını sağlayarak, ancak her bir ekran boyutu için uygun bir düzen ve deneyimle, müşterilerinizi desteklemek için onlara en iyisini yapıyorsunuz ve onlara genel deneyiminiz boyunca sitenizi terk etmek için herhangi bir neden vermiyorsunuz.
Yorum ekle