Artı Makale
Anasayfa » Blog » Web siteleri » Material Design nedir? Amacı ve temel bilgiler

Material Design nedir? Amacı ve temel bilgiler

Material Design, ızgara tabanlı yerleşim planları, duyarlı animasyonlar ve geçişler, dolgu ve aydınlatma ve gölgeler gibi derinlik efektlerini daha özgür bir şekilde kullanmaktadır.

Material Design web siteleri ve mobil uygulamaları üç boyutlu dünyaya yakınlaştıran, kullanıcıları algılama çabasına girmeden arayüz ile kaynaştıran bir tasarım dilidir.

Daha geniş bir ifadeyle Material Design; Google tarafından oluşturulan ve gerçek dünyadaki nesneleri taklit eden zengin özellikler ve doğal hareketlerle ekran dokunma deneyimlerini destekleyen Android tabanlı bir tasarım dilidir.

Tasarımcılar, sürükleyici platform tutarlı GUI’ lerde 3B efektler, gerçekçi aydınlatma ve animasyon özellikleriyle kullanıcıların deneyimini optimize eder.

Materyal tasarımın amacı, temel tasarım ilkelerini teknoloji ile daha iyi birleştirmektir.

Google Asistan’ da tanıtılan kart motiflerini genişletir. Izgara tabanlı yerleşim planları, duyarlı animasyonlar ve geçişler sunar. Ayrıca dolgu, aydınlatma ve gölgeler gibi derinlik efektlerini daha özgür bir şekilde kullanmayı hedefler.

Kullanıcıların fazladan algılama çabasına girmeden kolayca arayüzler ile kaynaşmasını sağlayan bir tasarım anlayışıdır. Böylece web dünyasını yaşadığımız üç boyutlu dünyaya daha yakınlaştırır.

Material Design Google tarafından 2014 yılında geliştirilmiştir. “Quantum Paper” kod adını aldı ve yeni bir “ink-and-pen” yaklaşımını temsil etti. 

Materyal Tasarımı ile amaç, platformlara tutarlı bir şekilde yüksek kaliteli çıktılar sunmaktır. Kullanıcılara gerçek dünyadaki nesneler gibi davranan açıkça belirtilen, hoş görünümlü bileşenler üzerinde kontrol sağlamaktır. 

Skeuomorfizmde kültürle ilgili öğelerin tasvir edilmesinin aksine temel, doğal yasalar uygular. (örn. Çöp sepetleri) Fiziksel dünyadan, özellikle aydınlatma ve hareketle ilgili yaklaşımları alır.

Fikir, fiziksel dünyayı taklit ederek, düzen, görsel dil ve desen kitaplığına dikkat ederek, öngörülebilirliği en üst düzeye çıkarmaktır. Ayrıca belirsizliği ortadan kaldırarak kullanıcıların bilişsel yüklerini azaltmaktır. Kart konsepti, katmanlama elemanları ve animasyonlar için bir sistem görevi görür. Ayrıca daha kişiselleştirilmiş bir deneyime izin verir. (örneğin, Twitter’da takipçileri göstermek).

Kullanıcı deneyimini önemseyen Google tarafından kendi ürünlerinde kullanılmaktadır. Material Design anlayışı ile tasarlanmış arayüzlere özellikle Android tabanlı uygulamalarda rastlayabilirsiniz. Web sitesi yöneticilerinin kullandığı  AdSense, AdWords, Play Console, Analytics ilk aklıma gelen ürünler.

Tasarımcılar, Android tabanlı uygulamalarda yoğun olarak Material Design kullanırlar. Ayrıca web tabanlı uygulamaların ve sitelerin tasarımında kullanılarak farklı ve kullanışlı sonuçlar elde etmek mümkün.

Webin %30 dan fazlasına can veren WordPress için tema tasarımı yapanlar da material tasarımlı temalara önem vermeye başladılar. Sayıları şimdilik 20-30 tane olsa da ileride oldukça artacaktır.

WordPress material design temalar genelde ücretlidir. Ancak güzel işler çıkarabileceğiniz ücretsiz olanları da vardır.

Material Design nedir?

Google tarafından ortaya konulan bir tasarım dilidir.

Mateial.io nedir?

Material Design hakkında temel belgelerin yer aldığı platformdur.
Kendi tanımlarıyla; kullanıcı arayüzü tasarımının en iyi uygulamalarını destekleyen uyarlanabilir bir kılavuz, bileşen ve araç sistemidir.

Artı Makale

Vakit buldukça ilgili olduğu konularda kısa yazılar hazırlıyor.

Yorum ekle

Takip et

Sosyal medyada Artı Makale ile bağlantı kurmaktan çekinmeyin. Hayat paylaştıkça güzel.