Günümüzde sektörler, başarı için dijital teknolojilere gitgide daha fazla güveniyor. Günlük hayattaki işlerimizde kodlardan yararlansak da çoğumuz kodların tüm gücünden faydalanmaya daha yeni başladı. Bu makalede, günümüzün çalışma ortamında kodların neden bu kadar önemli olduğunu ve temel kodlama bilgisinin, neden herkesin işine yarayabileceğini öğreneceksiniz.
Birçok teknoloji, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkar. Eski avcı toplayıcılar, ürün yetiştirip yemeye hazır hale getirmek için aletlere ihtiyaç duyuyordu. Böylece buğdayı kesmek için orak icat edildi. Aynısı, dijital teknolojiler için de geçerli.
Microsoft Word ve Google Dokümanlar gibi araçlar, yazı yazmamıza, düzeltmemize ve bilgileri daha hızlı paylaşmamıza yardımcı olmak için tasarlandı. Skype gibi video konferans uygulamaları, uzun mesafeler arası iletişimi kolaylaştırmak için geliştirildi. Bugün, eskiden elle yapılan ve yinelenen birçok görev, otomatik hale getirildi.
Bu sayede, verimlilikte, yeni ürün ve hizmet sayısında büyük artış görüldü. Temel amaç, bilgisayarların iyi başardığı işleri yapmasına izin verip insanların kendi becerilerine uygun işlerle ilgilenmesini sağlamak.
Örneğin, makine öğrenimi sayesinde bilgisayarlar, geçmiş deneyimlerde en çok işe yarayan yaklaşımları otomatik olarak öğrenerek, yinelenen görevleri çok daha verimli bir şekilde tamamlıyor.
Dijital teknoloji dünyasındaki hızlı değişim sonucunda bugün hayal bile edemeyeceğimiz meslekler ortaya çıkacak. Bu nedenle, modern iş dünyasında bir adım önde olmak istiyorsak bu yeni kodlama dilleri, cihazlar ve uygulamalarla nasıl çalışacağımızı, bunlarla kendi verimliliğimizi nasıl artıracağımızı öğrenmemiz gerekiyor. Temelde kodlamaya dayanan birkaç mesleğe göz atalım.
Mobil Uygulama Geliştiricileri, Java ve Swift gibi programlama dillerinden yararlanarak telefonunuz için uygulamalar ve oyunlar geliştirir. 10 yıl önce Apple ve Google uygulama mağazaları açıldığından beri, uygulama dünyası büyük rağbet gördü. Artık her türde akıllı telefon için seçebileceğiniz milyonlarca uygulama var.
Veri Bilimciler, kodlarla büyük miktarda veri toplayıp analiz ediyor ve değerlendiriyor. Şirketler, daha isabetli iş kararları vermek için uzmanlar aradığından, bu meslek gitgide daha fazla rağbet görüyor. Ekipler, veriler ve kanıtlardan yararlanarak, farklı seçeneklerin gerçek maliyetini veya faydasını anlayabilir. Örneğin, verilecek reklamın değeri veya farklı işletme faaliyetlerine harcanan zamanın dağılımı görülebilir.
Sistem Yöneticileri dijital dünyanın teknisyenleridir. Genellikle büyük şirketlerde çalışırlar. Gelişmiş bilgisayar sistemlerinin doğru yapılandırılması ve verimli şekilde çalışmasından sorumludurlar. Çoğu nitelikli profesyonellerdir ve hem dijital yazılım hem de fiziksel donanımla ilgilenirler.
Son olarak Robot Programcıları, her türden robotun çalışması için her gün kodlardan yararlanır. İmalat sektöründe robotlar her yerdedir. Hepsinin, işlerini doğru yapabilmek için manevra ve karar verme kabiliyeti kazanacak şekilde programlanması gerekir. Yangın söndüren, uzayı keşfeden, montaj hatlarında araba üreten robotlar bulunur.
Bunlar, kodlamadan yararlanılan mesleklerden yalnızca dördü. Ancak neredeyse her sektörde yüzlerce başka meslek var.
Kodlama gitgide önem kazandıkça, ilgili meslekler de daha fazla rağbet görüyor. Tam zamanlı kod yazılan mesleklerin yanı sıra, doğrudan kodlamayla ilgili olmayıp günlük işlerin yanında kodlardan yararlanılan meslekler de vardır.
İşte birkaç örnek: Araştırmacılar, gazeteciler ve pazarlamacılar artık If This Then That ve Zapier gibi otomasyon araçlarıyla, farklı kaynaklardan verileri çok daha kolay bir şekilde bir araya getiriyor. Yalnızca birkaç tıklamayla bu uygulamaları programlayabiliyorlar.
Böylece uygulama, farklı web sayfalarından bilgi toplayabiliyor, birden fazla sosyal medya hesabında paylaşım yapabiliyor veya kişileri, internette kendilerinden bahsedildiğinde bilgilendirebiliyor.
Tasarımcılar, sanat yönetmenleri ve diğer yaratıcı profesyoneller de temel kodlama bilgisinden yararlanabilir. Eskiden görece sabit ve kısıtlayıcı araçları kullanan bu çalışanlar, artık kodlardan yararlanarak, fikirlerini hayata geçirmek için yeni yollar keşfedebilir.
Son olarak, çeşitli alanlardan birçok mühendis, ürün tasarlayıp test etmek için bilgisayar programları yazıyor. Örneğin, araçların gösterge panelinde hassas ayarlar yapılıyor, havalimanlarındaki yolcu hareketi simüle ediliyor. Zamanlarının çoğunu mühendislik işlerine ayıran bu çalışanların, alanlarındaki gelişmeleri takip etmek için Python gibi kodlama dillerini öğrenmesi gerekiyor.
Çalışma dünyasında kodlamanın önemine dair bilgi edindiğinize göre, çalıştığınız veya ilgilendiğiniz sektörü biraz araştırmaya ne dersiniz? Çalışma şeklinizi değiştirebilecek hangi yeni teknolojiler geliştiriliyor? Hangi heyecan verici olanaklar ufukta beliriyor? Her zamankinden hızlı değişen dünyada bir adım önde olmak size çok şey kazandırır.
Yorum ekle