İnternetin hayatımıza getirdikleri arasına her gün yenileri ekleniyor. Çünkü kullanım alanları gün geçtikçe artıyor. Hayatımıza giren her teknoloji gibi zararları yönleri de var. Ancak faydaları zararlarından çok daha fazla. Kaldı ki doğru kullanım ile bu zararlı etkilerinden korunmak da mümkün.
İnternet teknolojilerinin kullanıldığı ağ yapılarının; üretilen bilginin paylaşılmasında, yaygınlaşmasında, eğitim ve araştırma faaliyetlerinde çok önemli bir olanak olduğu bilinmektedir. Bilginin noktalar arasında iletilerek kolay paylaşılması ve inanılmaz derecede hızlı erişimi belki de hayatımıza kattığı en büyük kolaylıktır.
Dünyanın bir ucunda bulunan kütüphanelere yada aynı bilgiyi içeren web sitelerine erişebilirsiniz. Dillerini bile bilmenize gerek yok. İnternet üzerinden kendi dilinize çevirebilirsiniz. Bu hız ve kolaylık sayesinde mesafelerin pek bir önemi kalmıyor. İnternet sayesinde hepimiz kocaman bir şehrin sakinleri haline geliyoruz. Ülkemizde bu durumdan geri kalmış değil tabiki.
İlk yıllarında bağlantı hızları Kbit lerle ifade edilirdi. Günümüz ağ teknolojileri “Gigabit” seviyesinde bağlantı kapasitelerine sahip. Sadece hız kapasite artışı bile iletişim teknolojilerindeki gelişimi ortaya koymaktadır.
Kablolu iletişim teknolojileri yanı sıra mobil internet de oldukça hızlı gelişmektedir. 3.kuşak (3G) bağlantı telefonlar üzerinden ses, video ve multi media aktarımını olanaklı hale getirmektedir. 4.kuşak (4G) ve 5.kuşak (5G) bağlantı ise bunları çok daha hızlı yapmamızı sağlamaktadır.
Cep telefonları ve tabletler gibi cihazlardan mobil internet erişimi oldukça yaygınlaşmıştır. Bunun sonucunda internet her ortamdan erişilebilir hale gelmiştir. Yolda, köyde, kırsalda internet bağlantısı kullanarak web kaynaklarından bilginin her türlüsüne erişmek mümkün olmaktadır.
Kullanılan cihaz sayısı da hız kapasitesi gibi artmaktadır. Halen kullanılmakta olan IPV4 (Internet Protocol Version 4) adresleme protokolü yetersiz gelmektedir. IPV6 (Internet Protokol Version 6) ile daha fazla sayıda cihazın internet üzerinde adreslenmesi mümkündür.
İnternet hayatımıza web tarayıcı, arama motoru, modem, adsl, web sitesi, sosyal medya gibi birçok yeni kavramıda getirdi. Bununla birlikte çeşitli ticari ve eğitim alanlarının oluşmasına olanak sağladı. E ticaret günümüzde oldukça yaygın. Her üniversitede internet teknolojisi alanında mutlaka bir bölüm bulunuyor. Günümüzün gözde ve para kazandıran bazı meslekleri ise bu alanda yer alıyor. SEO Uzmanı, web tasarımcısı, sistem uzmanı, ağ mühendisi gibi meslekleri örnek verebiliriz.
Profesyonel olmaya bile gerek yoktur bazen. İnternet sıradan insanların bile para kazanmalarına olanak sağlar. Çevrimiçi davranışsal reklamcılık uygulamaları ile bunu sizde başarabilirsiniz. Dünyayı etkileyecek bir fikriniz varsa internet sizi dünyanın sayılı zenginleri içine sokabilir. Google gibi iyi bir fikir üzerine kurulmuş şirketler bugün dünyanın en zenginleri arasında yerini almıştır.
Günümüzde yaygınlaşan sosyal medya veya sosyal ağlar olarak ile insanlar birbirleriyle sürekli etkileşim içerisindeler. Facebook, Twitter, Instagram vs gibi sistemlere giriş yapmak nete girmek ile eş anlamlı kullanılmaya başlandı. Hatta sosyal medya bağımlılığı, internet bağımlılığı gibi ilginç rahatsızlıklar bile türedi.
Makaleyi bitirmeden önce maddeler halinde internetin hayatımıza getirdiklerini sıralayalım.
- Bilgiye erişmek, iletişim ve haber almak internet sayesinde artık çok hızlı ve kolaydır.
- İletişim teknolojilerinin gelişimini hızlandırır.
- Yeni eğitim alanları oluşmasını sağlar. Lise ve üniversitelerde internet teknolojileri konusunda bir çok bölüm bulunur.
- Hayatımıza yeni kavramlar, ticari alanlar ve iş kolları, hatta meslekler girmesini sağlar.
Günümüz gençleri genellikle ödev verildiği için internet nedir, internetin hayatımıza getirdikleri, internetin faydaları, hayatımıza kattıkları konusunda yazılmış makaleler arar. Hemen hepsinde internetin hayatı kolaylaştırdığı yönünde benzer cümleler okurlar. Ama değerini anlamakta biraz zorluk çekebilirler.
Şimdilerde WhatsApp dan mesaj yazmak yada Gmail den e posta göndermek oldukça basittir. Mesajların dünyanın öbür ucuna ulaşması saniyeler içinde olur. Bunların internetin olmadığı 80 lerde mektup, teleks, telgraf gibi iletişim yöntemleriyle yapıldığını cevap için günlerce beklediğinizi hayal edin. 1990 sonrası internetin ilk günlerde bilgisayarın internete bağlanmasının bile saatlerce sürebildiğini düşünün.
İnternet hiç durmadan sürekli olarak gelişiyor ve genişliyor. Kişi yada firma olsun farketmez herkes internet dünyasında var olmaya ve devamında kalıcı olmaya çalışıyor. Web sitesi kurmak internette var olmanın yollarından sadece birisi ve kaliteli web siteleri bunun iyi birer örneği. İnternetin hayatımıza getirdikleri elbette bunlarla sınırlı kalmayacak. Her geçen gün yenileri eklenmeye devam edecek.
Yorum ekle